6 év Sony lubickolás után úgy döntöttem hogy mindent eladok és Fujira váltok. Az új kisded egy Fuji X-T30 lett. Mondjuk ez 2020-ban volt, de azóta is FUJI. Nézzük meg hogy miért.

Nagyon sok képet lőttem, telespricceltem a memóriakártyát, de kevés – vagy nulla – képet tartottam érdemesnek bármire is. Persze ez nem csak a Sony hibája, hanem kompozíciós és expozíciós hiányosságaim is voltak, de a fogyasztói társadalomban ilyenkor a vásárlás a megoldás (irónia kikapcsol).

Túl sterilnek éreztem a Sony-t. Illetve ami kijött belőle. Értem, hogy utómunka, de azt meg nem szeretem, és ezzel hosszas vívódás után megbarátkoztam. JPG fotós vagyok és boldog vagyok.

Nagyon érdekeltek a film szimulációk, és az hogy vajon el tudom-e érni azt, hogy ne kelljen hozzányúlni a képekhez utómunkában.

Teljes mértékben meg vagyok elégedve az APSC szenzorokkal, iszonyat nagyot fejlődtek az utóbbi időben, és simán felértek a full frame társaikhoz. Ráadásul a Fuji X-trans szenzorai más pixelelrendezést használnak, ezért sokkal természetesebb színeket produkálnak.

A túrázás miatt folyamatosan próbáltam optimalizálni a Sony szettet is és csökkenteni a súlyokat, de egy bizonyos ponton túl nem ment, a Fuji pedig nagyon kompakt.

Úgy tűnt, hogy tudok pénzt spórolni, mert a Fuji vonala olcsóbbnak tűnt mint a Sony, de ez később később kiderült hogy egy naív lefarolt álom. A fotózásban nem létezik spórolás.

2020-ban visszatértem a filmes fotózáshoz és nagyon-nagyon élvezem. A Fuji vázai és gondolkodása áll legközelebb most a filmes világhoz pl. a dedikált záridő tekerővel, blende gyűrűvel és a film szimulációkkal. Ezért ha filmes gépről jössz digire, akkor is jó választás, mert hasonló a kezelése.

Szóval egy kicsit (nagyon) szerelembe estem a Fuji dizájnjával, sajnos az összes 2010 után készült gépüket birtokolni akarom. Mekkora lefarolt álom volt, hogy spórolok, haha.


Azóta Kingát is rászoktattam, illetve tovább is léptem (vagyis hátra, piros volt a paradicsom, nem sárga), mert az első X-trans szenzoroknál még az volt a cél, hogy minél inkább filmes legyen. Szóval lett itthon egy játszós X-E1 is.