Lassú életke

Filmre fotózni időrabló, mind a fotózást mind az utómunkát tekintve. De pont ez a jó benne, hogy lelassít. A közösségi média és az internet világában kell valami, ami kikapcsol. Amikor nem egy képernyőt nézel. Nem segít, nem dolgozik alád, nem oldja meg helyetted a képalkotást. 36 kockád van (jó esetben), ezzel kell gazdálkodnod.

Minden kockát kimaxolok

Nem spriccelek 500 képet, mint a digitális gépen, amik aztán mennek is egy külső merevlemezre és soha többé nem veszem őket elő. Minden kockát tisztelek, mert ára van. Ezért minden kockát a végletekig megkomponálok.

Kézzel fogható

A gépen a tekerők, a negatív, minden kézzel fogható, tapintható, ezért teljesen más élményt ad, mint a digitális képek és a digitális gépek. Ha full mechanikus géppel fotózol, akkor még az az élmény is megvan, hogy semmi elktronika nem szükséges a képalkotáshoz, a világ végén is elvagy elem nélkül és készülhetnek a képek.

Full frame

Melyik full frame kompakt gép fér a zsebedbe? Na ugye.

“Instant filterek”

Nem, ha rosszak a színek, az a szkenner miatt van. Mégis minden márka kicsit mást ad kontrasztban és színkezeléseben (lsd. Fuji vs Kodak filmek), illetve a filmek dinamikája is óriási, ezért ha jól expózok akkor azonnal elégedett lehetek a gépből kijövő képekkel.

Kiváltság

Oké, had legyek őszinte így a végére: szeretem szivatni magam olyan cuccokkal, amik nem segítenek és viszonylag kevesen használják 🙂