Tavasszal került hozzám a Fuji prémium kompaktja. A két verzióval ezelőtti modell. Miért a T és hogy vált be a kicsike?

MiérT?

Sokáig nem vitt rá a lélek a 35mm-es látószögre. Se nem túl tág, se nem túl tele, nekem meg kellenek a keretek, ne kanászodjunk már el, vagy tág, vagy tele. Böfögtem akkor magamnak a mantrát. Aztán annyi jót hallottam a Fuji 23 f2 cuccáról, hogy megvettem az XF bajonettest és rápattintottam az XE-1-re. Azonnal szerelem. Persze komponálni nem tudtam vele (most se tudok hehe), de azonnal magával ragadtak a színei, meg hogy minden szitut lehoz. Egy lencse mind felett.

Oké, már csak azt bírtam volna, ha ez az egész szett még kompaktabb lenne, de maradjon meg a régi és 16mp-es szenzor, mert azok még nem annyira sterilek. És akkor rájöttem hogy erre van egy termék, az X100 sorozat, abból is a régebbi darabok. Az első modell azért elég csicskának tűnt, az S se lett sokkal jobb, nade a T! Az már megkapott egy csomó funkciót ami csak az F-ben és a V-ben van, de még mindig a kettes szenzor. Tökéletes. Rendelés. Fizetés. Szállítás. Ajtóm előtt a cucc.

Az első kattintások

A nyáron mindenhova elkísért. Megadta azt az érzést, hogy ez a gép mindig velem lehet, mindig jön velem mindenhova. Csak a JPG, f/5.6, auto iso, auto záridő és bumm, csak az expo kompenzációt tekergetem. Az auto iso-t azért engedem meg, mert a Fuji rettentően jól tudja kezelni a magas zajt is, sőt számomra jobb is az eredmény, filmesebb. Találtam egy Portra 400 filmszimulációt, amin ott ragadt a gép. Ami kijön belőle az úgy jó is. Ezt használom, meg a fekete-fehéret. Más nem kell.

Itt egy kis válogatás a tavaszi-nyári termésből, és azt hiszem jócskán duzzadni fog még ez a mappa. De ez is az, meg ez is, meg ez is. Rákattantam.

Marad?

Velem jön a sírba. Még egy csomó funkciót ki se próbáltam, pl. az ND filtert. A videó se olyan borzalmas, mint amilyennek mondják. A fókusz rettentő lassú, de nem is kell hogy gyorsabb legyen. Ütött-kopott szegény, de pár hónap alatt nagyon hozzám nőtt. Ha hobbifotóra, családra, utazásra egy gépem lehetne, akkor ezt választanám. Kivisz fotózni.