Canon PowerShot S95 – apró gép, meglepően nagy tudás

Author: D-Kuru/Wikimedia Commons
Licence: CC-BY-SA-3.0-AT

Tudjátok, hogy szeretek kísérletezni, és kihozni minden gépből a maxot. Azt is amit nem tud, mert mondjuk 10 éves már. Instára nem számít a felbontás, de a 10×15-ös printekhez se sok kell, szóval alámerülök a régi point&shoot gépekben. Az első versenyző a Canon PowerShot S95. Spoiler: annyira tetszik, hogy vettem egy szebb állapotút.

2010-ben dobták piacra ezt a kompakt csodát. Ebben az évben jelentették be egyébként a Fuji X100-at is a Photokinán. Csak hogy be tudjuk mérni az akkori történéseket.

A Canon S95 egy 10 megapixeles gép, CCD szenzorral, ISO 80-3200-ig, de auto móddal is. Ezzel 3.648 x 2.736 pixeles képet tud kirajzolni. Egy 28-105mm-es (35mm ekvivalens) zoom lencse van a szenzor előtt, f/2-4.9 blendével. Hátul egy fix 3″-as LCD figyel, ami 461.000 képpontos. A legkisebb záridő 1/1.600. SD és MMC kártyákat fogad. HD, azaz 720p videó jön ki a kis testéből, 24 fps-sel. Mindössze 195 grammot nyom a kicsike, az akksival együtt. Az enyém egy fali töltővel jött.

A képek amik kijönnek belőle azért elég laposak. Főleg a fekete-fehér képekre kell a plusz kontraszt. A Canon színek viszont híresek, és már ez a gép is beadja.

Tetszik:

 • Ha kiveszem az akksit tölteni, és visszarakom, akkor nem felejti el a beállításokat. Ilyen régi gépeknél simán előfordul hogy nem gondoltak még erre, de itt igen.
 • Manual mód, blende előválaszó mód, záridő előválasztó mód, program mód. Minden amire egy magamfajta bűnözőnek szüksége van.
 • Rettentően pici, ez tényleg zsebgép.
 • Egész jól bírja az akksija, egy fél napos streetelést simán kibír.
 • Optikai képstabilizátor segít a megtartásban.
 • Zoom objektív. 28mm nagylátó rettentően jó streetre, viszont nehéz vele egyeneset komponálni. És van egy 105-ös vége is, ha nem lehet közelebb menni.
 • Spot fényémérés. Nem ragozom, imádom.
 • Raw + jpg. Nem ragozom, nagyon jó.
 • Expo kompenzáció. +-2 fényérték. Csoda.
 • Csicska filmszimulációk. Nem csak a Fujié ez a dolog, bár ők azzal durrantottak nagyot, hogy létező filmeket kevertek ki és úgy is nevezték el őket. Néha azért nekik is vannak jó marketing ötleteik. Szóval a Canonban is van diafilm, csak úgy hívják hogy dia és nem Eterna.
 • Beépített vaku. 24mm-en arcba fotózni buliban az embereket megfizethetetlen.
 • Objektív gyűrű, amire különböző funkciók állíthatók be. 2010-ben!
 • Még viszonylag olcsón meg lehet szerezni, de siessetek mert jön a hype.

Nem tetszik:

 • Az ilyen régi gépeket nem lehet USB-n tölteni, nincs is rajta USB dugasz, tehát kártyaolvasóként se működik. A töltője is konnektoros, viszont lehet kapni hozzá USB-s töltőt, úgyhogy ebből plusz vásárlás lesz.
 • Állítólag ezek a zoom gépek csak úgy zabálják a koszt, ami a lencsén keresztül szépen ráül a szenzorra is. Az én példányomon még nem vettem észre ilyet.
 • Nem lehet beállítani aperture priority módban és auto ISO-nál minimum záridőt. Így nagyon kell figyelni, mert simán lemegy 1/15-ig, amikor már ugyan a kép a stabi miatt nem, de a mozgó alakok elmosódnak.
 • A kijelző napfényben nehezen látható, dehát ez ilyen. Ha lenne rajta EVF, már nem tudna ilyen pici lenni.
 • Régi gépek ezek, tehát lehet rá számítani, hogy valami lesz vele. Az első le volt rúgva, a másik szebb kívül, de hotpixeles.

Olyanokról ne beszéljünk, hogy kicsi a szenzor, meg nem jó a fogása. Ezek mind jönnek a méretből, ami a lényege, és az árából, ami a másik jópont.

Konklúzió

Nem hogy jön, hanem már itt van a nyakunkon a CCD gépek hypeja. Még most kell vásárolni, vagy ha szerencsés vagy, ilyen gépekből rengeteg lesz a szülőknél-nagyszülőknél a padláson. Ez a kis Canon gép az Ebayen már 100 ezer forint körül mozog szállítással és vámmal. Itthon osztrák adok-veszek oldalakról még meg lehet kapni 25 ezer forint körül. Kiváncsi leszek ez hova fog kilőni. A filmes gép árak bummjából kiindulva itt is a csillagos ég a határ.

Az a legjobb gép ami kivisz, meg ami nálad van. A telefonom ugyan mindig jön velem, de tudjuk hogy az nem ugyanolyan, mint egy dedikált géppel fotózni. Ez a méret harc egyébként a tájfotózás időszak óta dúl bennem, mindig nézem, hogy melyik a legkisebb gép, ami a legtöbbet tudja és a legjobban kielégíti az igényeimet. Ez a kis gép, egyelőre kivisz és nagyon élvezem a fotózást vele. Nem azért nem fog sokáig tartani a szerelem mert ez nem egy jó gép, hanem mert mindig keresem a következőt amit nyomkodni lehet. A Canon PowerShot 95 a korához képest eszméletlen jó cucc.

Hol a helye a szettben? Minden nap a farzsebemben, felette az X100T ha utazás vagy projekt van. Kinek való? Aki egy abszolút zsebgépet keres, ami kiváltja a mobilt, viszont nem elégszik meg a nagyon egyszerű, csak program módos, gyenge fényerejű objektívvel feszerelt gépekkel.

Bónusz

Az összes eddigi képet elhelyeztem egy csini Dropbox mappában teljesen nyers formában, ahogy azok kijöttek a gépből. Nyugodtan húzzátok le és nézegessétek:


Közzétéve

itt:

, írta:

%d